Folik asit beslenme ve kadın doğum uzmanlarının anne adaylarının beslenmesiyle ilgili temel vurgulardan biridir. Bebeğin ilk
oluşmaya başlayan beyin ve sinir sistemi için mutlak gerekli olan folik asitin, hamileliğin başlangıcından itibaren alınması
gerektiği sıklıkla vurgulanır. Annede folik asit miktarı yeterli değilse bebekte nöral tüp adı verilen yapı, düzgün kapanmayıp
sağlık problemleri ve zihinsel anomaliler oluşabiliyor. Bu yüzden folik asitten zengin beslenmek hamilelik ve emzirme döneminde
Ayrı bir önem kazanıyor.

Kuşkonmaz ise; Folik asit, zengin vitamin içeriği ve afrodizyak özelliğiyle biliniyor. Özellikle hamilelerin folik asit ihtiyacı ve
emziren annelerin süt üretimi için tüketimi önerilen kuşkonmaz, lezzeti ile de öne çıkan önemli bir besin kaynağıdır.

Yüksek folik asit ve vitamin içeriği ile kuşkonmaz özellikle hamile ve hamilelik için hazırlık yapanlara önemli bir besin kaynağıdır. 1 porsiyon kuşkonmazda (150gr) 183mcg folik asit bulunuyor. Folik asitin günlük tavsiye edilen alım miktarı 200mcg olduğundan, bir porsiyon kuşkonmaz ile günlük ihtiyacın %91’nden fazlasının karşılandığını görüyoruz.

Kuşkonmazda bulunan kalsiyum anne karnında büyüyen bebeğin kemik ve dişlerinin gelişmesine destek oluyor. Ayrıca kuşkonmazda, emziren annelerin süt üretimi için gerekli hormonlar bulunduğu için yenmesi özellikle tavsiye ediliyor.

Kuşkonmaz, folik asit yani B9 vitamini bakımından zengindir. Bu vitamin özellikle hamilelik döneminde bebeğin omurga ve beyin gelişimi için kritik bir role sahiptir. Yeterli folik asit alımı, doğumsal anormallik riskini azaltabilir.

Demir Deposu: Hamilelik sırasında demir ihtiyacı artar çünkü homoglobin üretimi artar. Kuşkonmaz demir bakımından zengindir ve hamilelikteki demir ihtiyacını karşılamaya yardımcı olabilir. 

Lif İçeriği: Kabızlık hamilelik döneminde önemli bir sorun olabilir. Kuşkonmaz lif açısından zengin bir sebzedir ve sindirim sistemini destekleyerek kabızlık riskini azaltabilir.

Antioksidanlar: Kuşkonmaz, antioksidanlar açısından zengin bir kaynaktır. Antioksidanlar, hücresel stresi azaltabilir, bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve genel sağlığı destekleyebilir.

Vitamin ve Mineral Deposu: 100 gramında sadece 24 kalori olan kuşkonmaz, folik asit kaynağı olduğu kadar; B, K, C, A Vitaminleri bakımından da zengindir. Kuşkonmazın içinde bulunan B9 vitamini (folik asit) gebelik anomalilerinin birçoğunu önleyici etkisi kanıtlanmıştır. Kuşkonmaz içerdiği folat sayesinde hücrelerin düzgün bölünmesine yardımcı olur.

Sıvı içeriği: Hamilelikte yeterli sıvı alımı önemlidir. Kuşkonmazın yüksek su içeriği, vücudun sıvı dengesini korumaya yardımcı olabilir.Evet, kuşkonmazı çiğ yemek mümkündür. Özellikle taze kuşkonmaz çiğ olarak tüketilebilir ve bu sayede bazı besin maddeleri, özellikle ısıya duyarlı olan vitaminler, daha fazla korunmuş olur. Ancak, çiğ kuşkonmazın sert yapısı nedeniyle pişirilmiş kuşkonmaza göre biraz daha yoğun bir dokuya ve hafif acı bir tada sahip olabilir.

  • Salatalar: Kuşkonmazı ince dilimleyip salatalara ekleyebilirsiniz. Limon suyu, zeytinyağı ve tuz ile lezzetlendirmek, çiğ kuşkonmazın tadını dengeleyebilir.
  • Dip Soslarla: Çiğ kuşkonmazı, çeşitli dip soslarla (hummus, yoğurtlu soslar vb.) servis ederek sağlıklı bir atıştırmalık olarak kullanabilirsiniz.
  • İnce Dilimleme veya Rendelenmiş: İnce dilimleyip veya rendeleyerek, diğer sebzelerle birlikte çiğ olarak tüketebilirsiniz.

Ancak bazı insanlar çiğ kuşkonmazın tadını pişmiş haline göre daha yoğun bulabilir. Dilerseniz hafif buharda pişirerek de tüketebilirsiniz, bu hem besin değerlerini korur hem de daha yumuşak bir doku sağlar.