Çocuk Beslenmesinde Kuşkonmaz

03-12-2020 14:32
Çocuk Beslenmesinde Kuşkonmaz
 
ÇOCUKLARIN BESLENME ALIŞKANLIKLARINI ŞEKİLLENDİRMEDE ETKİLİ ARAÇ KUŞKONMAZ!
 
Çocukların sağlıklı beslenmesinin temellerinden biride sebzelerdir, ancak öğle ki çocukların birçoğu sebze sevmez dediğinizi duyar gibiyim.. Onların büyüme ve gelişmesinde yardımcı olan sebzeleri çocuklara sevdirmek ve çeşitliliğini arttırmak bizim elimizde. Çocuklarınıza mutlaka yedirmeniz gereken sebzelerden biride kuşkonmazdır. 
Kuşkonmazın güçlü bir antioksidan özelliği vardır ve zihinsel gelişim açısından oldukça yararlı bir besindir. Aynı zamanda içinde yüksek oranda kalsiyum bulunması nedeniyle kemiklerin güçlenmesini sağlar. Ayrıca probiyotik bakterilerin gelişimini desteklemesi çocuk gelişiminde oldukça önemlidir.


KUŞKONMAZIN FAYDALARI
 
Sebze folik asit bakımından zengin içeriğiyle tüketenlerin kanserden korunmasında etkilidir. Kalorisinin oldukça düşük olması kuşkonmazı diyet yapan kişilerin sıklıkla tükettiği bir besin olarak karşımıza çıkarmaktadır. Kuşkonmazın güçlü bir antioksidan özelliği vardır. Zihinsel gelişim açısından oldukça yararlı besinlerden biridir. İçeriğinde yüksek oranda kalsiyum bulunması kuşkonmazın kemikleri güçlendirmesini sağlar. Özellikle probiyotik bakterilerin gelişimini desteklemesi çocuk gelişimi açısından oldukça önemlidir. Kuşkonmaz göz sağlığı açısından da çok yararlıdır. Çocuklarınıza onların gelişimini desteklemek için yukarıdaki sebeplerden dolayı kuşkonmaz yedirmeyi başarmalısınız. Fakat kabul edelim ki kuşkonmazın çocukların ilgisini çekecek bir görüntüsü olduğunu söylemek pek mümkün değil. Bu nedenle elinizdeki kuşkonmazları öyle bir şekilde sunmalısınız ki çocuğunuzun yemeği ilk gördüğü anda gözleri tatmin olmalı… Gelin, şimdi hep birlikte çocuğunuzun çok sevebileceği kuşkonmaz tariflerine bakalım.
 

ÇOCUKLAR İÇİN KUŞKONMAZLI YEMEK TARİFLERİ

Bahsedeceğimiz ilk tarifi bir ana yemekten ziyade çocuklarınız için hazırladığınız proteinlerin yanında servis edebileceğimiz lezzetli bir eşlikçi olarak düşünebilirsiniz. Özellikle tavuk ve balıkla çok yakışan Fırında Parmesanlı Kuşkonmazları tabağa özenle yerleştirirseniz ve bir de yanına miniğinize yedirmek istediğiniz lezzetli protein çeşidini de eklerseniz çocuğunuzu daha küçük yaşlarından itibaren tattan anlayan bir gurme olarak yetiştirebilirsiniz. Tarife geçecek olursak;
 
 
 
Fırıda Parmesanlı Kuşkonmaz

 

Gerekli malzemeler;1 bağ kuşkonmaz, yaklaşık 50 gr parmesan peyniri, zeytinyağı, tuz, çocuğunuzun yaşına göre tercihen az miktar karabiber.

Öncelikle kuşkonmazların dip kısmından 4 cm olacak şekilde kesip atıyoruz.Tercihe göre dip kısımlarını bir sebze oyucuyla tıraşlayın. Kuşkonmazları şoklama yöntemiyle 3 dakika pişirin. Sonrasında soğuyan kuşkonmazları zeytinyağı, tuz ve az miktarda karabiber ile ovarak fırın tepsisine dizin. Üzerine rendelediğiniz parmesan peynirini ekleyerek fırına attığınız kuşkonmazları 220 derece fırında yaklaşık 15-20 dakika pişirerek servise hazır hale getirin. Afiyet olsun!

 
 



 
 
Kuşkonmazlı Pizza
 


Çocuğu pizza sevmeyen bir ebeveynle bugüne dek karşılaşmadık. Çünkü pizza rengarenk görüntüsüyle ve hamurun sevilen lezzetlerle buluşmasıyla ortaya çıkan dengeli tadıyla çocukların keyifle yedikleri yiyeceklerden biri… Siz de çocuğunuzun halihazırda sevdiği bu yiyeceğe kuşkonmaz ekleyerek onun bu yararlı sebzeden yararlanmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle pizzaya başka sebzelerden de eklerseniz çocuğunuza daha sağlıklı bir ana öğün sunacağınızı vurgulamak isteriz.

Bu tarifin hamuru için gerekli malzemeler; yarım su bardağı ılık su, Yarım su bardağı ılık süt, ¾ çay bardağı sıvıyağ, 1 tepeleme çay kaşığı kuru maya, arzu ettiğiniz kadar tuz ve aldığı kadar un.
Domates sosu için gerekli malzemeler; 2 yemek kaşığı domates rendesi (salça da kullanabilirsiniz ama domates rendesinin daha sağlıklı olduğunu unutmayın), tuz, kekik, kıvam alması için göz kararı su.
Üzeri için gereken malzemeler ise; temizlenmiş ve 3 parçaya kesilmiş kuşkonmazlar, ortadan ikiye doğranmış çeri domatesler (domatesleri tuzlamalısınız), dana but jambon, rendelenmiş kaşar ya da mozarella peyniri.

Su, süt ve yağı karıştırdıktan sonra üzerine kuru mayayı da ekleyerek homojen bir karışım elde edin. Sonra azar azar unu ekleyerek yoğurun, hamurunuza tuzu da ekleyin. Ardından hamuru 1 saat mayalanması için beklemeye alın. Sos için gerekli tüm malzemeleri karıştırarak domates sosunuzu hazır edin. Yaklaşık iki katına ulaşan hamurunuzu aldıktan sonra pizza tabanı yapın. Tabanı sosladıktan sonra domates dana but jambon parçalarını ve peynirleri tabana yayın. Kuşkonmazları üzerine ekledikten sonra onların üzerini de bir kez daha peynirle kaplayın. Hazır ettiğiniz pizzanızı 180 derecede yaklaşık 30 dakika pişirerek servis edin. Afiyet olsun!



 

 
Kuşkonmazlı ve Havuçlu Çocuk Çorbası

 

Şifa deposu olan bu kuşkonmaz çorbası için gereken malzemeler; 300 Gram kuşkonmaz, 2 adet havuç, 1 adet kırmızı kapya biber, 1 adet kereviz sapı, 1 küçük soğan, 1 küçük patates, 6 su bardağı tavuk suyu, 1 su bardağı haşlanmış tavuk göğsü, tuz, az miktarda karabiber ve 4 yemek kaşığı zeytin yağ.
Terbiyesi için gerekli malzemeler; 1 tatlı kaşığı tereyağı, 1/2 su bardağı yoğurt, 2 yemek kaşığı un, 1 çay kaşığı tuz, 1 adet yumurta sarısı ve 3-4 damla limon suyu.
 
İlk adımda kuşkonmazların dip kısmından 4 cm olacak şekilde kesip atın ve kuşkonmazlarla birlikte diğer tüm sebzeleri de temizleyip yıkayın. Yıkanan tüm sebzeleri küp küp doğrayın. Yağı derin bir çorba tenceresine ilave edip kızdırın. Ardından doğradığınız soğanları içerisine ilave ederek yumuşayıncaya kadar kavurun. Daha sonra kalan sebzeleri 1'er dakika arayla ekleyerek karıştırın. Baharatları da ekleyip kavurun. 6 su bardağı tavuk suyunu ve 1 bardak haşlanmış tavuk göğsünü ilave ederek kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladığında terbiyesini tavada hazırlayın. Hazırlanan terbiyeyi kaynayan çorbaya yavaş yavaş karıştırarak ekleyin. 10 Dakika daha kısık ateşte piştikten sonra el blenderıyla pürüzsüz hale getirin. Afiyet olun.
 
 

 
 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.